Dit is waarom socializen op dit moment zoveel energie kost

De wereld gaat langzamerhand weer 'open'.

socializen energie

De wereld gaat langzamerhand weer 'open'. Iets waar we meer dan een jaar op hebben gewacht. Maar er is één probleem: we zijn moe. Van 0 naar 100 gaan in een paar weken tijd, eist voor velen zijn tol. Ben je ook uitgeput na een middagje op het terras of na die ene koffie meeting? Spoiler: je bent niet de enige!

Uitgeput

Volgens Metro UK is ons sociale uithoudingsvermogen uitgeput, waardoor we het tempo van voor de pandemie niet meer bijhouden. Gelukkig is dit niet erg, want het is logisch dat je langzaamaan je drukkere levensstijl weer aan het oppakken bent. Zie het als een lange tijd niet te hebben gesport, dan moet je het ook rustig opbouwen. Het belangrijkste is dat je begrijpt waarom je op dit moment meer tijd nodig hebt na het socializen.

Factoren

Hoe het komt dat je sociale uitputting kunt ervaren? Volgens psycholoog en welzijnsconsulent Lee Chambers, ligt dat aan verschillende factoren. "Allereerst is er nog de angst voor de pandemie, want die is nog niet verdwenen. Dit zit nog steeds in ons hoofd en laat ons nadenken over hoe we ons gedragen in sociale situaties waar andere mensen en wij ons prettig bij voelen. De constante stress hiervan kan je ook het gevoel geven dat je bent opgebrand."

En dan zijn er ook nog twee andere grote factoren volgens de psycholoog. "Er wordt van ons verwacht dat we het einde van de lockdown omarmen en dat de maatregelen zoveel mogelijk worden opgeheven. Hierdoor kun je je schuldig of saai voelen als je toch liever tijd thuis wilt doorbrengen of wilt rusten. En dan is er nog een element van schaarste, denk aan beperkte boekingen en capaciteit voor bijvoorbeeld het terras", aldus Lee. Het resultaat? Dat het moeilijker wordt om 'nee' te zeggen, omdat je de kans niet wilt missen of anderen niet wilt teleurstellen.

Recharge

Ervaar je moeheid, irritatie, angst of verdriet na of tijdens je sociale plannen? Dan is herstellen én opladen van vitaal belang, zodat je ervan kunt gaan genieten in plaats van in de stress te schieten. Slaap is een belangrijk onderdeel om je emoties in evenwicht te houden. Wees eerlijk tegen jezelf en accepteer dat je niet alles tegelijk kunt doen. Luister dus goed naar je lichaam, voordat je een beslissing maakt.

Ja, we zijn allemaal excited om weer plannen te hebben, drukker te zijn, mensen te zien en leuke dingen te hebben om naar uit te kijken, wat ook een positieve invloed op je mentale gezondheid kan hebben. Maar het is ook belangrijk dat je ervan bewust bent dat je behoeften na een jaar pandemie zijn veranderend. "Het is niet erg als je meer moet rusten dan vroeger. Wees lief voor jezelf en weet dat je energie belangrijk is om sociaal en persoonlijk de beste versie van jezelf te zijn. Denk aan je sociale batterij als een mobiele telefoon. We hebben maar beperkte energie, en hoe helderder het scherm, hoe sneller we die energie verliezen", aldus Lee. Stapje voor stapje dus!

Misschien ook voor jou:
Met deze 5 tips voel je je de hele dag energiek
Lifestyle
  • Metro UK
  • Priscilla du Pree