doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_menu_allpages');

Waarom het zo belangrijk is om voldoende zink binnen te krijgen

En wat je kunt doen als dit niet het geval is.
doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-60cf0a2d18f88 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cf0a2d18f88 img{#fig-60cf0a2d18f88 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-60cf0a2d18f88 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cf0a2d18f88 img{#fig-60cf0a2d18f88 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-60cf0a2d18f88 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cf0a2d18f88 img{#fig-60cf0a2d18f88 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-60cf0a2d18f88 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cf0a2d18f88 img{#fig-60cf0a2d18f88 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}zink

Je weet vast dat het belangrijk is om voldoende vitamine C en ijzer binnen te krijgen. Weet je ook hoe belangrijk het mineraal zink voor je is? Zink is betrokken bij veel belangrijke processen in je lichaam. Verderop in dit artikel lees je wat je kunt doen als je te weinig zink binnenkrijgt. We laten je eerst kennismaken met vier van de vele gezondheidsvoordelen die zink voor je heeft.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_top_article');

1. Goed humeur

Zink is een essentieel sporenelement. Dat betekent dat je lichaam het niet zelf kan aanmaken, maar dat je het wel in kleine hoeveelheden nodig hebt. Vrouwen hebben dagelijks minimaal 7 milligram zink nodig en mannen en zwangere vrouwen 9 milligram. Geef je borstvoeding, dan stijgt de minimale hoeveelheid zink per dag naar 11 gram.

Zink kan een positief effect hebben op je humeur. Dat kan vooral het geval zijn als je een zinktekort hebt. Uit onderzoeken bij dieren blijkt dat je zelfs depressieve klachten kunt krijgen als je te weinig zink in je lichaam hebt. Zorg daarom dat je voldoende van dit mineraal binnenkrijgt.

2. Gezonde huid

Zink kan bijdragen aan een gezonde huid vanwege het ontstekingsremmende effect van dit mineraal. Zo blijkt uit onderzoek dat zink kan helpen om wondjes sneller te laten genezen en de huidaandoening rosacea tegen te gaan.

Wist je dat een huidprobleem als acné zelfs verband houdt met een tekort aan zink? Het kan daarom een goed idee zijn om aan je zinkinname te werken als je last hebt van ontstekingen in je huid.

In dit artikel kun je lezen wat je – naast een zinkkuur - kunt doen als je na de vakantie ineens meer last hebt van acne. Hier ontdek je hoe je van roodheid in je gezicht afkomt.

3. Volle haardos

Last van haaruitval? Er is onderzoek waaruit blijkt dat zink kan helpen om haarverlies tegen te gaan. Hier kun je lezen wat je nog meer kunt doen voor langer en sterker haar.

4. Voor een gezond immuunsysteem

Zink is essentieel voor het functioneren van je aangeboren immuunsysteem. Dit is het immuunsysteem dat je al vanaf je geboorte tot je beschikking hebt en dat bestaat uit een lichamelijke barrière en algemene afweer tegen ziekteverwekkers.

Je kunt het aangeboren immuunsysteem zien als de eerste verdedigingslinie van ons lichaam tegen lichaamsvreemde stoffen en cellen die een bedreiging vormen voor onze gezondheid.

Zink helpt bij de ontwikkeling en het functioneren van immuuncellen. Bij chronische ziektes, terugkerende infecties, huidziekten en auto-immuunziekten zien artsen vaak kleine zinktekorten. Dit kan wijzen op het belang van dit mineraal.

Uit onderzoek blijkt dat je minder lang verkouden bent als je binnen 24 uur na de eerste symptomen dagelijks 75 milligram zink binnenkrijgt. Bij kinderen kan het helpen om 5 maanden lang 10 tot 15 milligram per dag zink te geven. Onderzoeken laten zien dat ze hierdoor minder snel verkouden worden.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_middle_article');

Ook ouderen lijken van een aanvulling met zink te profiteren. Onderzoeken tonen aan dat mensen op leeftijd hierdoor minder last hebben van infecties én minder ontstekingsbevorderende cytokinen aanmaken.

Wil je weten hoe je in 24 uur van je verkoudheid afkomt? Lees dan dit artikel. Hier lees je hoe je een verzwakt immuunsysteem kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen. Je immuunsysteem een boost geven, kun je doen met de tips in dit artikel.

Weinig zink? Neem zinkrijke voeding op in je eetpatroon

Zinkrijke voeding is de beste manier om je zinkinname te verhogen. Er zijn veel voedingsmiddelen die zink bevatten, maar ons lichaam neemt het mineraal gemakkelijker op uit dierlijke bronnen dan uit plantaardige bronnen.

Enkele van de belangrijkste bronnen van zink zijn:

 • Oesters
 • Krab
 • Kreeft
 • Mosselen
 • Garnalen
 • Zaden, vooral hennepzaad
 • Pitten, vooral pompoenpitten
 • Cacao
 • Noten, vooral cashewnoten 
 • Rood vlees
 • Eieren
 • Peulvruchten
 • Volle granen (vooral haver) 
 • Melk
 • Kaas

Wanneer supplementen?

Als je vegetarisch of veganistisch eet of geen schaaldieren of rood vlees eet, kan het moeilijker zijn om zink via je voeding binnen te krijgen. Dan kunnen supplementen een optie zijn.

Let er bij het kopen van een zinksupplement op dat je een zuiver product kiest dat goed opneembaar is. Zinkoxide wordt bijvoorbeeld minder goed opgenomen dan zinkcitraat en zinkgluconaat. Zinkbisglycinaat neemt je lichaam weer beter op dan zinkgluconaat.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_bottom_article');