Met deze ochtendrituelen houd je je hersenen helemaal happy

Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn.

ochtendrituelen hersenen

Of je nu een ochtendmens bent of niet, en of je nu direct 's ochtends aan de slag moet of niet: een ochtendritueel hebben zorgt ervoor dat je je dag met een wakker gevoel begint. En met deze vier tips van een aantal neurowetenschappers houd je je hersenen ook nog fris en fruitig. Dat is nog eens multitasken!

Wakker zonder wekker

Wacht even: wakker zonder wekker? Ja, wij kunnen ons ook wel een veel prettiger begin van de ochtend beginnen, maar om nu direct een wekker achterwege te laten... Toch zweert Dr. Patrick Porter, neurowetenschapper en ontwikkelaar van de populaire meditatie-app BrainTap hierbij. "Een van de slechtste dingen die je kunt doen voor je zenuwstelsel is om wakker te worden met een blazing alarm", aldus Porter tegen Well + Good.

Dat betekent dan niet direct dat je dus altijd maar moet uitslapen, overigens. Er zijn voldoende alternatieven. Wil je per se een wekker gebruiken? Kies dan iets dat een beetje relaxing and easy-going is. Geen harde zoemers dus en helaas: ook je favoriete nummer kun je beter overslaan als wekker. Porter zelf gebruikt overigens een hittemat die op een timer staat. 's Ochtends wordt hij dan van zichzelf wakker doordat zijn lichaamstemperatuur stijgt.

Rust en inspanning

Naast Dr. Porter vertelt ook Dr. Kristen Willeumier over haar hersen-habits. Beiden starten de ochtend altijd met een kleine meditatiesessie. Mindful wakker worden is dan ook de grootste tip die beiden kunnen meegeven. "Meditatie helpt tegen stress door cortisol en epinephrine-niveaus te doen dalen. En dat helpt dan weer bij het reguleren van je bloeddruk, hartslag, en ademhaling." Maar dat is niet het enige: ook is mediteren volgens Willeumier goed om je hersenen 'aan' te zetten. Hiermee bevorder je je creativiteit, focus, en aandacht.

Dat betekent overigens niet dat je dan maar de hele ochtend in een soort zen zone moet blijven hangen. Zowel Willeumier als Porter raden aan om in de ochtend al aan het sporten te slaan. Porter stelt dat sporten één van de beste manieren is om je hersenen gezond te houden. Willeumier vult aan dat een gezonde dosis exercise ervoor zorgt dat je beter slaapt en stress en onzekerheid beter aankan. Cardio is specifiek heel goed voor je hersenen omdat dit de bloedsomloop bevordert. Ook zorgt het ervoor dat er veel meer zuurstof naar je hersenen wordt gevoerd.

Ontbijten met koffie?

Kijk, we snappen allemaal dat een flinke kop koffie 's ochtends echt preciés kan zijn wat je nodig hebt voordat je je mailbox opent en aan je werkdag begint. Maar Willeumier start haar dag niet met cafeïne. In plaats daarvan start ze haar dag met een halve liter koud water. Goede hydratatie betekent namelijk ook sterkere cognitieve functies. Een studie aan de Georgia Institute of Technology bewees dat mensen die niet goed gehydrateerd waren over het algemeen meer energie verspilden in hun hersenen dan degenen die wel hun waterniveau op peil hadden.

Bovendien wachten zowel Dr. Porter als Dr. Willeumier met hun ontbijt. Je maag heeft namelijk een grote invloed op de gezondheid van je hersenen. Daarbij is het dus ook belangrijk om te letten op wát je eet. Wij zijn ons brein en je bent dus wat je eet. Willeumier legt uit dat ze 's ochtends vooral plantaardig eet. "Mijn go-to breakfasts bestaan uit onder andere havervlokken met havermelk en organische blauwe bessen, avocado, tofu scramble met boerenkool en rode peper, of een smoothie met banaan, havermelk, water, cacaopoeder en pindakaas." Kortom: genoeg te leren van Willeumier en Porter. Zet je je hersenen ook meteen weer aan het werk!

Misschien ook voor jou:
Volledig gevaccineerd? Dit zijn de symptomen als je nu corona krijgt
Lifestyle
  • Well + Good
  • Unsplash, Bruce Mars