Say what? Mannen horen het huilen van een baby ’s nachts waarschijnlijk echt niet

Baby huilt: jij wakker, je partner niet.

Het is middernacht, je ligt heerlijk te slapen, maar opeens word je wakker van het gehuil van jullie newborn. Jij bent, zoals altijd, gelijk wakker. Maar je partner naast je slaapt heerlijk verder. Een standaard puntje van irritatie in jullie relatie, maar wat blijkt? Hij kan er dus niet altijd iets aan doen. Say what?!

Niet bewust

Gebroken nachten: veel kersverse ouders krijgen ermee te maken. Of de moeders in ieder geval. En dat vaders hun baby niet horen, is echt niet altijd bewust. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van het Amerikaanse National Institute of Child Health.

Hersenonderzoek

Hoewel er heus wel papa’s zullen zijn die liever doen alsof ze de baby niet horen, zijn er dus ook veel mannen die jullie kindje echt niet horen huilen ’s nachts. In het onderzoek werd gekeken naar de hersenactiviteit van achttien mannen en vrouwen. Met hersenscans werden ze in de gaten gehouden terwijl ze werden afgeleid. Zo werden er rustgevende geluidsfragmenten van ruis afgespeeld, afgewisseld met korte intervallen van baby-gehuil.

Verschil in hersenactiviteit

Op de scans was te zien dat de vrouwen direct alert waren bij het horen van gehuil, terwijl de mannen rustig bleven en aanzienlijk minder hersenactiviteit vertoonden wanneer er baby’s te horen waren. Hoe dit verschil precies te verklaren is, is nog niet bekend en wordt nog verder onderzocht.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws