Dit is wat je wil weten over borstvoeding geven en coronavaccins

Dit is hoe het zit.

borstvoeding en coronavaccin

Uit onderzoek is gebleken dat vaccinaties nauwelijks invloed hebben op het geven van borstvoeding. Het coronavaccin kan hier en daar wel wat bijwerkingen hebben, maar er zijn geen bezwaren tegen borstvoeding bij een inenting. We zochten uit hoe het zit met borstvoeding geven na je coronavacinatie.

Borstvoeding en coronavaccins

Je wilt natuurlijk zelf gezond blijven, de mensen om je heen beschermen én het beste voor je kindje. Dus daarom heb je jezelf misschien wel afgevraagd: wat is de invloed van een coronavaccinatie op het geven van borstvoeding? Linda heeft het voor je uitgezocht en we kunnen je geruststellen: je kunt je gerust laten vaccineren, zonder je zorgen te maken over je borstvoeding. De baby krijg het vaccin namelijk niet via de moedermelk binnen. Wél krijgt je kleine de afweerstoffen die je lichaam aanmaakt door het vaccin mee. Daarmee is je spruit ook direct beschermd.

De cijfers

Inmiddels zijn er zo’n 22,4 miljoen prikken gezet in totaal. Van al deze prikken zijn er in totaal 64 moeders die aan hebben gegeven dat zij last hadden van een verminderde melkproductie. Als je het opsplitst per producent, zijn dit de aantallen:

• Pfizer: 52 meldingen

• Moderna: 7 meldingen

• AstraZeneca: 3 meldingen

• Janssen: 2 meldingen

Dat is dus een ontzettend laag aantal als je het afzet tegen het totale aantal gezette prikken.

De oorzaak

Lareb, het bijwerkingencentrum, houdt alle meldingen goed bij. Agnes Kant laat via hen weten dat die wijzigingen in de melkaanmaak nog niet direct gerelateerd zijn aan de vaccinatie zelf. Andere bijwerkingen van de vaccinatie zijn onder andere koorts en vermoeidheid. Ook dat kan invloed hebben op de melkproductie. Uit een Amerikaans onderzoek bleek bovendien dat degenen die wel last hadden van een verminderde melkproductie dit binnen 72 uur weer zagen bijtrekken. Kortom: niks om je zorgen over te maken.

Lifestyle
  • Dingen voor Vrouwen
  • Becerra Govea Photo