Dit moet je wel (en niet) doen als je huid gaat vervellen na verbranding

Als je de plekken niet goed verzorgt, kun je infecties veroorzaken en de huid beschadigen.

Close up of woman applying moisturizer on sunburned skin

Heb je net een heerlijke zonnige dag op het strand of op het water achter de rug, kom je thuis met een verbrande huid. Balen! Een verbranding is natuurlijk erg pijnlijk, maar na een tijdje gaat de huid ook nog eens vervellen. Benieuwd wat je dan het beste kunt doen? Wij zetten de do's en don'ts op een rij.

Vervellen

Je huid gaat vervellen nadat het verbrand is geweest, bijvoorbeeld na een dagje op het strand, wandelen in de zon of varen op het water. Normaal gesproken duurt het een maand voordat je lichaam cellen opruimt. Na die maand is er een nieuwe, frisse huidlaag. Dit proces gaat echter sneller wanneer je huid is beschadigd door de zon. Je lijf ruimt de beschadigde cellen op, omdat het de huid sneller probeert te herstellen. Daardoor ga je vervellen.

Het is ontzettend verleidelijk om aan de loszittende velletjes te trekken die ontstaan wanneer je vervelt. Toch is het belangrijk om eraf te blijven en de huid met rust te laten. Vervellen gaat helaas vaak gepaard met jeuk, waardoor het nog lastiger is om ervan af te blijven. Een flinke uitdaging, dus. Volgens dermatoloog Armanda Onderdijk kun je het beste het natuurlijke proces afwachten, zegt ze tegen Radar.

Infecties en huidbeschadiging

Hoewel je misschien wel weet dat je de vervellende huid het beste met rust kunt laten, willen we er toch graag zo snel mogelijk vanaf. Scrubben of aan de velletjes trekken is dan vaak wat als eerste in je opkomt. We snappen dat het erg verleidelijk is, maar probeer het toch niet te doen. Hiermee vergroot je de kans op een infectie en kun je de bovenste laag van je huid kapottrekken. Daarnaast is het een kortetermijnoplossing. De huid ziet er voor even mooier uit, maar op de lange termijn heb je te maken met beschadigingen. Grote vellen kun je er volgens Armanda het beste voorzichtig afknippen. Maar: "Let op dat je dit met een steriele schaar doet."

De dermatoloog stelt dat scrubben ook geen goed idee is. Ga dus niet wrijven met een handdoek of washand, dit kan ook leiden tot infecties en schade aan de huid. Dep de plekken in plaats daarvan voorzichtig droog.

Huid verzorgen

Goed, we weten nu wat we vooral moeten laten bij een verbrande huid. Maar wat kun je wél doen? First things first: het is belangrijk om je huid goed te verzorgen. Je huid kan namelijk veel vocht verliezen. Daarom is het belangrijk om na het zonnen te smeren met een goede after sun of een andere hydraterende crème met bijvoorbeeld aloë vera erin. Dit helpt bij het herstellen. Let wel op dat er geen parfum of alcohol in de crèmes zit, dat kan juist zorgen voor irritatie.

Verder is het een kwestie van uitzitten. Als je verbrand bent, is er al niks meer aan te doen. De volgende keer dat je in de zon gaat liggen, is het belangrijk om je goed in te smeren met een SPF. Blijf daarnaast tussen 11.00 en 15.00 uur zoveel mogelijk in de schaduw. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Bron: Happy in Shape, Margriet | Beeld: iStock