Waarom Kroatië de perfecte bestemming is voor de avontuurlijke reiziger

En breng zeker een bezoek aan Lika Karlovac!

Openingsbeeld: Aleksandar Gospić. 

Alleen al om zijn fotogenieke stranden, filmische natuur en dromerige nationale parken verdient Kroatië een plek op je must-visit lijst, maar wist je dat het ook een top bestemming is voor adrenaline junkies?

Actief, actiever, actiefst

Bij Kroatië denk je misschien aan wandelen langs de Plitvice meren (logisch, erg mooi), zonnen aan het Zlatni Rat-strand (héérlijk) en sightseeing in Dubrovnik (een must), maar het land is ook de perfecte bestemming voor actieve en avontuurlijke reizigers die hun need for adrenaline graag in de natuur opzoeken.

Beeld: Ivan Šardi.

Avontuurlijk Kroatië

Of je nu gek bent op hiken, fietsen of motorrijden, Kroatië heeft voor ieder wat wils. Is een vakantie voor jou (of je partner) pas écht een vakantie als er motorgereden kan worden? Dan ben je als een vis in het water met je motor op de bochtige wegen in de Kroatische ongerepte natuur. Liever fietsen? Dan kun je landinwaarts heerlijk fietsen over de fietspaden. Ben jij een echte hiker? Dan kun je de wandeling van je leven maken door de Via Adriatica te lopen: dit pad wordt ook wel de Napoleon mountain-trail genoemd en loopt van Istrië naar het zuidelijkste puntje van Kroatië naar Dubrovnik.

Welke activiteit jij ook wilt beoefenen in het Zuid-Oost-Europese land, je kunt er zeker van zijn dat je er een toptijd gaat beleven. Je kunt er genieten van prachtige uitzichten over rivieren, bergen of de zee.

O, en wil jij er zeker van zijn dat je met een adrenaline boost naar huis gaat? Dan kun je er raften op de Cetina-rivier, duiken in de Adriatische zee, bungeejumpen van de hoge Maslenica-brug (of de Šibenik-brug, die bevindt zich tien meter lager), zip linen op verschillende locaties in Kroatië of in het juiste seizoen van de skipistes in Platak skiën.

Natuurlijk Kroatië

Natuurliefhebbers doen er ook goed aan om een vakantie naar Kroatië te boeken. Kroatië telt twintig nationale parken, waarvan de Plitvice meren het bekendste park is met zijn adembenemende meren en watervallen. Maar ook Brijuni Nationaal Park (bestaande uit grotere en kleinere eilanden), Kornaten Nationaal Park (een duikersparadijs) en Paklenica Nationaal Park (met z’n rotsen, valleien en kloven een must voor klimmers) zijn het bezoeken meer dan waard.

zavratnica-nature-park
Beeld: Aleksandar Gospić.

Ook de gouden vlaktes van Slavonië zijn een reden om verder landinwaarts te gaan. Deze regio is rijk aan biodiverse en natuurrijke parken zoals Kopački Rit, UNESCO Geo Park Papuk en Lonjsko Polje. Wat je hier kunt verwachten? Onder andere oude eikenbossen met dikke eiken van 500 jaar oud verweven met bergen, prachtige kleuren en turquoise meren en zilverblauwe rivieren.

Must-visit: Lika Karlovac

Die wereldberoemde Plitvice meren die we nu al een paar keer noemden vind je in de regio Lika Karlovac. Veel mensen weten deze regio dan ook wel te vinden, maar wat minder bekend is dat je hier zoveel meer hebt dan de Plitvice meren. Lika Karlovac heeft de hoogste concentratie aan Nationale Parken. Eentje die op je must-see lijst moet is Northern Velebit Nationaal Park. Dit park is gelegen in het hoogste gebied van het meest noordelijke deel van het Velebit-gebergte, de grootste berg van het land. Deze berg wordt gezien als een van de mooiste plekken om te wandelen in Kroatië, vanwege prachtige kegelachtige karstformaties en mooie uitzichten.

Beeld: Zoran Jelača.

De regio kent naast prachtige meren, watervallen en bergen ook een rijke geschiedenis. Wil je hier meer over te weten komen? Dan kun je een tour door de stad Senj boeken. Je leert hier meer over de legendarische hajduci en bezoekt het Nehaj fort: in de zestiende eeuw was het een fort, maar vandaag de dag is het een museum gewijd aan de Senj piraten.

Een andere stad met eveneens een rijke geschiedenis is Karlovac, een vestingstad in de vorm van een zespuntige ster. Ook is het een ideale bestemming om naar af te reizen voor een actieve vakantie. Zo kun je in de omgeving van de stad zwemmen, kajakken, vissen en raften in een van de vier rivieren, en quad rijden over mooie bospaden en over de beboste heuvels van Velika Kapela en Mala Kapela.

Droom je van een avontuurlijke vakantie in een prachtige omgeving? Dan is Kroatië the place to be! Je hoeft alleen maar je moed en reislustigheid mee te nemen, het land zorgt voor de adrenaline!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Croatian National Tourist Board.

Laatste nieuws