Onderzoek wijst uit: 15 minuten bewegen heeft al een positieve invloed op je geest

De mentale voordelen van sport worden vaak vergeten.

Soms is de motivatie om te gaan sporten best ver te zoeken. Jammer, want beweging is niet alleen goed om je lijf in shape te houden, maar ook voor je mentale gezondheid. Sportmerk ASICS lanceert een spoken word track om mensen te inspireren te gaan bewegen en de mentale voordelen ervan te ervaren.

Mentale gezondheid en beweging

Uit onderzoek van ASICS blijkt dat 44 procent van de ondervraagden zich positiever voelt door te sporten. Ook stelde 36 procent meer ontspannen te zijn en 25 voelde zich minder gestrest, en meer dan de helft voelde zich tevredener door te sporten. Er zitten dus veel mentale voordelen aan een beetje beweging. Met de nadruk op een beetje, want wat blijkt? Je hoeft slechts 15 minuten en 9 seconden te bewegen om al een positieve invloed op je geest te ervaren.

Toch hebben drie op de vijf Nederlanders moeite om de motivatie te vinden om te gaan sporten, heeft 86 procent iets nodig om motivatie uit te halen, en wendt zelfs 89 procent daarvan zich daarvoor tot muziek of podcasts.

A poem to move the world

Sportmerk ASICS weet als geen ander hoe belangrijk bewegen is voor je mentale gezondheid en speelt in op het gebrek aan motivatie. Zij hebben samen met spoken word artiest Roziena Salihu en producer Auntie Flo het nummer ‘Nothing Feels Better’ gelanceerd. De tekst van het nummer is gebaseerd op echte woorden van duizenden mensen over de hele wereld die delen wat beweging met hen doet. Deze positieve emoties worden in het nummer gebruikt om anderen te inspireren; om letterlijk die eerste stap te zetten.

Daarvoor is over alles in de track nagedacht. Zo zijn er zelfs technieken gebruikt die beïnvloeden hoe we ons voelen en gevoelens van energie en motivatie opwekken. Muziekpsycholoog Victoria Williamson stelt: "De relatie tussen muziek en de hersenen is fascinerend. Door geluiden, akkoorden en frequenties te gebruiken, kun je de bloedstroom verhogen in delen van de hersenen die verschillende emoties stimuleren.'' Zij hoopt dat mensen na het luisteren van het nummer, of dit nou tijdens een wandeling of een sportsessie is, mensen worden geïnspireerd meer te gaan bewegen.

Benieuwd geworden naar het nummer? De track is op Spotify te beluisteren en bij iedere stream wordt deze maand € 5 gedoneerd aan stichting MIND Us, die zich inzetten voor mentale gezondheid onder jongeren.

Bron en Beeld: ASICS