Klagen over je ex kan juist goed zijn om een break te verwerken

Uiteraard geldt dit alleen tot op een zeker punt

Er is een reden waarom er miljoenen songs zijn geschreven over break-ups: ze zijn gewoon niet makkelijk – ook als je zelf achter de keuze stond. Zeker als je ex achteraf gezien dingen heel onhandig heeft aangepakt of diegene best toxic was is het fijn om dan over die persoon te klagen. En blijkbaar kan dat ook goed zijn voor de verwerking.

Lekker klagen

Het voelt misschien niet zo gezond om je ex zwart te maken bij vrienden en om over diegene te mopperen, maar het kan heel goed zijn. Al heeft dit natuurlijk wel grenzen. Wij leggen je uit waar die lijn ligt en wat je eruit kunt halen als je moppert over je ex.

"Vanuit een mental health standpunt kan het zeker emotioneel gezien zuiverend werken om openhartig te praten over de negatieve gevoelens jegens je ex", vertelt huwelijks- en gezinstherapeut Emily Simonian aan Bustle. Klagen over je ex kan je helpen om de break te verwerken, want de breuk wordt in je hoofd logischer. "Over het algemeen denk ik dat slecht praten over je ex – mits het ook echt je ware gevoelens zijn – de klassieke verwerking is." Het stelt je in staat om je gedachten te verwerken en je kunt spanning en negatieve energie loslaten die je hebt opgebouwd.

Mindset- en manifistatiecoach Maria Concha is het daarmee eens. Het met anderen delen is volgens haar ook the way to go. "Als je bepaalde gevoelens wilt uiten, ga ervoor! Ik ben helemaal voor die dingen loslaten en het op een gezonde manier uiten, op een manier die bij jou past."

Gezond uiten

Op een gezonde manier je negatieve gevoelens jegens je ex uiten, roept nog weleens vragen op. Wat is een gezonde manier precies? Concha vervolgt dat het moet gaan om een manier waarbij je je ei echt kwijt kunt. Het moet er niet voor zorgen dat het je negatieve gevoelens voedt.

Zelf raadt de coach aan om alles neer te pennen op een stuk papier. "Schrijf alles op wat pijnlijk was, wat uitdagend was, alles wat je gekwetst heeft. Schrijf op welke negatieve gedachtes over jezelf je hebt opgedaan tijdens die relatie." Het kan volgens de coach daarna heel bevrijdend werken om dat stukje papier te vernietigen. Spoel het door het toilet, scheur het in duizend stukjes of houd er een vlammetje bij. "Je wilt dat het verdwijnt", aldus Concha.

Pak er vervolgens weer een stukje papier bij. Niet om te klagen, maar om positieve gedachtes op te schrijven. Schrijf op wat je zou zoeken in een nieuwe relatie (ook als je daar nog láng niet klaar voor bent). "Schrijf op hoe een nieuwe, gezonde relatie er voor jou uit zou zijn", licht Concha toe. "Op dit moment werk je vanuit inspiratie, en niet vanuit wanhoop."

Wanneer wordt klagen ongezond?

Uiteraard is er een kantelpunt, een punt waarop klagen niet meer gezond is en het beter is om je ex en de relatiebreuk los te laten. Het is volgens Simonian niet meer gezond als je mentale gezondheid eronder lijdt en je je leven niet meer kunt leiden zoals jij wilt omdat gedachtes over je ex je belemmeren. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je continu over je ex of de relatie wilt praten, of wanneer je alleen nog maar negatieve gedachten over je ex in je hoofd hebt.

"Als je te veel gefocust bent op je ex – of het nu goed of slecht bedoeld is – dan gaat je focus niet meer naar jezelf", legt Concha uit. Ze waarschuwt dat je hierdoor de verkeerde dingen kunt aantrekken. "Je bent als een magneet, je trekt aan wat je voelt en hoe je denkt." Iets wat je natuurlijk helemaal niet wilt.

Oftewel: het is helemaal niet erg om te klagen over je ex als jullie net uit elkaar zijn (sterker nog, dit moet je vooral doen), maar er is wel een grens.

Bron: Bustle | Beeld: Sam Lion (Pexels)