Zoon van Griselda Blanco klaagt Netflix aan vanwege de Sofía Vergara-serie

Michael Corleone Blanco, Griselda's jongste kind, is de enige van de vier kinderen van de misdaadbaas die nog in leven is.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op: Marie Claire USA

Netflixs nieuwste miniserie Griselda beeldt het gefictionaliseerde ware verhaal uit van Griselda Blanco, de beroemde cocaïnelord die bekend staat als "The Black Widow" en "La Madrina." De show is momenteel een ware hit, maar niet iedereen is blij met de serie.

Over het plot van de serie

Let op, dit artikel bevat spoilers over de serie (voor zover je een waargebeurd misdaadverhaal kunt verklappen). 

In de serie zien we hoe Griselda eind jaren '70 in Miami arriveert als alleenstaande moeder van drie zonen. Ze hoopt er haar onderwereldconnecties te kunnen gebruiken om haar familie te onderhouden. De show focust voornamelijk op de gruwelijke activiteiten van de bazin terwijl ze de top bereikt van de Amerikaanse drugshandel. Al toont de serie ook Griselda's krachtige moederlijke instincten en de opvoeding van haar jongens, Dixon Trujillo-Blanco, Uber Trujillo-Blanco en Osvaldo Trujillo-Blanco. Ze verwelkomt in de serie ook een vierde zoon met haar derde echtgenoot. Ze noemt hem Michael Corleone Blanco (ja, vernoemd naar het personage uit The Godfather). 

In de serie zien we dat autoriteiten Griselda arresteren en dat ze in de bak draait. Haar zonen zouden volgens verklaringen zijn doorgegaan in de drugshandel. Tegen de tijd dat Griselda vrijkomt, waren drie van haar vier zonen overleden. Vermoedelijk waren ze het doelwit van de vijanden van hun moeder. De serie vatte hun dood in één emotionele scène in de finale samen. Toch blijven fans zich afvragen wat het volledige verhaal van Griselda's zonen was.

Hoe zijn Griselda's zonen gestorven?

In de laatste aflevering van Griselda wordt ze in de gevangenis bezocht door June Hawkins, een inlichtingenagent gespeeld door Juliana Aidén Martinez. De agent maakte deel uit van het onderzoek dat de misdaadbaas ten val bracht. In de emotionele scène informeert June Griselda dat drie van haar vier zonen zijn vermoord. Het wordt sterk gesuggereerd dat alle drie de moorden werden gecoördineerd door rivaliserende drug lords als vergelding voor Blanco's eigen daden.

Over de details van de werkelijke dood van de mannen werd niet zoveel gepubliceerd als over Griselda criminele activiteiten. In juli 2008 meldde de Miami New Times dat Dixon, Uber en Osvaldo (a.k.a. Ozzy) allemaal waren vermoord, "vermoedelijk als vergelding voor het bloedbad dat ze zelf had veroorzaakt." Het rapport van het Amerikaanse ministerie van Justitie Office of the Inspector General meldde ook de moord op Osvaldo in 1992 buiten een nachtclub in Colombia en noemde de dood een aanslag.

Hoe gaat het nu met Michael Corleone Blanco?

Michael Corleone Blanco, Griselda's jongste kind, is het enige kind van de misdaadbaas dat nog in leven is. Aan het einde van de show is Michael Corleone nog een peuter. Zoals te zien is in de serie, verhuisden Sepúlveda en Michael naar Colombia. Na de dood van Sepúlveda in 1983 woonde Michael bij Griselda in het Californische Irvine, tot haar arrestatie in 1985.

Volgens de Miami New Times bracht Michael zijn kinder- en tienerjaren door bij familieleden of wettelijke voogden terwijl Griselda gevangen zat. "Volgens zijn vriend en zakelijk manager, Cristian Rios, had Michael zijn moeder niet gezien sinds ze in 2004 werd vrijgelaten uit de staatsgevangenis en naar Colombia werd gedeporteerd. Wel sprak hij regelmatig met haar aan de telefoon en hij stuurde haar thuisvideo's van zichzelf met zijn vrouw en twee kinderen", aldus het rapport.

In zijn enige gepubliceerde confrontatie met de wet werd Michael gearresteerd wegens cocaïnesmokkel in mei 2012, slechts enkele maanden voor de dood van zijn moeder Griselda in september 2012 door een onbekende moordenaar. Hij werd beschuldigd van het proberen te kopen van vijf kilo van een undercoveragent met $10.000 aan contanten, een motorfiets en een diamanten hanger met de tekst "Kill All Rats."

Michael is nu ondernemer en mediapersoonlijkheid. Hij richtte Pure Blanco op, dat wordt omschreven als "een miljardairskartel lifestyle-merk" dat zich richt op mode, films, muziek en cannabis. In 2019 voegde hij zich bij de cast van de VH1-realityserie Cartel Crew. De serie liep drie seizoen en eindigde in 2021, en volgde het leven van kinderen en kleinkinderen in de nasleep van de misdaden van hun ouders. Zijn huwelijk met mede-ster Marie Ramirez De Arellano werd getoond in een aflevering uit 2021, en ze hebben een dochter genaamd Faith.

Wat vindt de familie van de show?

Dagen voordat Griselda op Netflix verscheen, dienden Michael Corleone en zijn vrouw Marie een rechtszaak in. Ze beweerden dat de vertolkingen van Griselda's kinderen niet geautoriseerd waren voor gebruik in de serie zonder compensatie. Michael Blanco beweerde bovendien dat hij tussen 2009 en 2022 deelnam aan interviews met iemand met als doel zijn levensverhaal om te zetten in een serie en een boek. Volgens IndieWire beweerde hij dat Netflix interesse toonde, maar zijn interviews of ander verstrekt materiaal niet wilde gebruiken. De rechtszaak beweert echter dat Griselda wel degelijk gebruik maakte van Michaels materiaal, ondanks het gebrek aan compensatie voor de familie.

Michael noemde de serie "respectloos" in een interview met Fox News.Sofía Vergara heeft niet overlegd met leden van de Blanco-familie als een teken van respect. Ze heeft ook geen familiedetails ingewonnen bij het portretteren van mijn moeder,” vertelde hij. "Toen ik hoorde van het Griselda-project, nam mijn team contact met hen op en bood mijn adviesdiensten aan. Sofía's team en de makers van Netflix waren respectloos. Ze hebben uiteindelijk het Griselda-project op eigen houtje voor commercieel gewin geproduceerd. Dit deden ze zonder essentiële details van de Blanco-familie. Tot op heden hebben Netflix en het team van Sofía geen poging gedaan om te verzoenen. Ongeacht openbare informatie is basisrespect verschuldigd. Ik ben Griselda's enige levende zoon met levensrechtenovereenkomsten ondertekend door Griselda zelf, waarmee ze bedoelde dat ik haar levensverhaal zou uitvoeren.”

Sofía Vergara heeft tot nu toe niet rechtstreeks gereageerd op de rechtszaak. Volgens IndieWire zei de actrice over haar vertolking: "Ik probeerde haar vanaf het begin te begrijpen. Ik was gefascineerd door haar, omdat ze veel dingen bereikte die voor een vrouw onmogelijk waren om te bereiken, ook al waren ze afschuwelijk."

In een interview met Today zei medebedenker en uitvoerend producent Eric Newman over de rechtszaak: "Ik heb te maken gehad met soortgelijke rechtszaken van Pablo Escobar, zijn familie, tijdens het maken van Narcos. Ik denk er niet veel over na. Het voelt gewoon een beetje onverrassend en hoort een beetje bij het vak."

Bron: Marie Claire USA | Beeld: Netflix