Je voelt de eerste krampen al naar boven komen, en het liefst duik je direct met een kruik je bed in: voor veel mensen is ongesteld zijn geen pretje. Maar wat als je kramp ineens een stuk heftiger is dan je gewend bent? Of als je ook buiten je menstruatie om last krijgt van pijn? Dan kan er sprake zijn van andere, onderliggende problemen.
1. Onregelmatig of extreem bloeden
Gemiddeld bloeden we zo'n drie tot zeven dagen tijdens onze menstruatie. Een beetje variatie is normaal, maar als je merkt dat je bloedingen een stuk langer duren, kan dit een teken zijn dat er iets anders aan de hand is. Ook extreem zware bloedingen (meer dan 80 milliliter tijdens de gehele periode), kunnen duiden op een onderliggend probleem. Dit betekent dat je meer dan twee tampons of maandverbanden nodig hebt per uur.
Volgens dr. Elizabeth Kinsey kan abnormaal of zeer hevig bloeden een teken zijn van verschillende aandoeningen. Zo kan er sprake zijn van vleesbomen (goedaardige tumoren in of op de baarmoeder), adenomyose (baarmoederslijmvliesweefsel dat in de spier van de baarmoeder groeit), of van baarmoederpoliepen (poliepen die groeien op het baarmoederslijmvlies). In extreem uitzonderlijke gevallen kan het zelfs een symptoom zijn van baarmoederkanker.
2. Belemmering bij alledaagse dingen
Veel mensen hebben tijdens hun ongesteldheid dagen waarop ze het liefst onder een dekentje op de bank kruipen. Maar wanneer je merkt dat je elke maand dagenlang niet kunt functioneren vanwege de pijn, is er waarschijnlijk meer aan de hand. Zeker wanneer pijnstillers geen effect lijken te hebben is het verstandig om een bezoekje te brengen aan de dokter.
3. Pijn buiten je menstruatie om
Heb je ook buíten je menstruatieperiode om last van hevige buikpijn? Dan kan dit wijzen op een onderliggend probleem zoals endometriose, een aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit. Endometriose veroorzaakt extreme ongesteldheidskrampen, die ervoor kunnen zorgen dat de bekken- en buikwandspieren hyperactief worden en ook buiten de menstruatie om gaan samentrekken. Met als gevolg dat je ook op andere momenten krampen ervaart.
4. Pijn tijdens de seks of het plassen
Bij dr. Gabrielle Whitmore, assistent-professor gespecialiseerd in verloskunde en gynaecologie, gaan direct alarmbellen af wanneer iemand ook pijn ervaart tijdens de seks of op het toilet. Volgens haar kan ook dit wijzen op endometriose. Op zichzelf staand worden deze symptomen eerder gelinkt aan problemen zoals obstipatie, een urineweginfectie of overgevoelige zenuwen. "Maar," waarschuwt Whitmore, "in sommige zeldzame en extreme gevallen kan endometriose ook gaan groeien op de blaas of zelfs op de darmen."
When in doubt...
Twijfel jij of je menstruatieklachten wel 'normaal' zijn? Het is altijd belangrijk om naar je lichaam te luisteren en advies te krijgen van een dokter of specialist. Door op tijd actie te ondernemen kun je ervoor zorgen dat eventuele onderliggende problemen worden ontdekt en behandeld.
Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock