Daniel Brühl over zijn rol als Karl Lagerfeld: 'Ik moest mijn eigen waarheid over hem zien te vinden'

'Ik moest ontdekken wie hij was voordat hij deze beroemdheid werd en dat maakte het extra interessant voor mij.'

Daniel Brühl over zijn rol als Karl Lagerfeld: 'Ik moest mijn eigen waarheid over hem zien te vinden'

Gehuld in een zwart pak, wit overhemd, zwarte leren handschoenen, lage staart en grote zonnebril: zo zal het grote publiek mode-icoon Karl Lagerfeld altijd herinneren. Maar voor acteur Daniel Brühl was het de man áchter het icoon die de meeste indruk maakte. Hij kreeg de eer om Lagerfeld te vertolken in de Disney+-serie Becoming Karl Lagerfeld en liet zich inspireren door de mens achter de legende.

Transformatie

Om in de huid te kruipen van de meest iconische fashion designer ooit, dook Daniel zelfs de boeken in. Maar de tegenstrijdige verhalen die hij las, leverden niet de resultaten waarop hij hoopte. "Het was een lange weg", vertelt Daniel in de nieuwste Marie Claire. Des te meer werd het zijn doel om Karl Lagerfeld te begrijpen. Hij besloot van het mode-icoon zijn studie te maken. "Ik moest mijn eigen waarheid over hem zien te vinden en heb veel interviews en foto’s bestudeerd", vult hij aan. "Het beeld dat waarschijnlijk 90 procent van de mensen van hem heeft, is dat van een dunne man met wit haar, een staart en een zonnebril, gekleed in het zwart. Ik moest ontdekken wie hij was voordat hij deze beroemdheid werd en dat maakte het extra interessant voor mij."

Bijzondere ontmoeting

Wat voor Daniel de rol extra speciaal maakt, is het feit dat hij Karl zelf ooit heeft ontmoet. "Het was tijdens een shoot voor een Duits blad die hij fotografeerde, met verschillende Duitse acteurs. De cover zou een groepsfoto worden en iedereen moest op een klein platform gaan staan, maar er was niet genoeg ruimte voor alle acteurs. Ik vond het gênant, dus ik ben opzij gestapt. Karl zag dat en hij gaf me een knikje van: cool van je. Daarna nam hij solo-foto's van mij. Hij voelde aan dat ik nog jong en verlegen was, dus hij begon grapjes te maken en te vertellen over de architectuur van het gebouw. Dat brak het ijs en ik werd relaxter en losser. Hij was de hele shoot vriendelijk", vertelt Daniel over de ontmoeting. Wie had kunnen voorspellen dat de jonge acteur jaren later hem zou spelen in de serie die zijn levensverhaal vertelt?

De foto's

De voorbereidingen op zijn rol als Karl riepen bij Daniel de herinneringen van de shoot op. "Recentelijk heb ik geprobeerd die foto’s te achterhalen, en ik kwam in contact met iemand die jarenlang zijn assistent is geweest. Hij vertelde me dat Karl na die shoot tegen zijn team had gezegd: ‘Is dat die jongen van Good Bye, Lenin!?’ Hij is de film gaan kijken en zei: ‘I like this boy, I’m a fan’. Dat heb ik dus kort geleden pas ontdekt. Nu wil ik die foto helemaal hebben."

Benieuwd naar de rest van het interview met Daniel en hoe hij zich voorbereidde op zijn rol als mode-icoon Karl Lagerfeld? Je leest het in de nieuwste Marie Claire, vanaf morgen in de winkel.

Celebrity
  • Tekst: Jill Waas
  • Pascal Bünning