Met deze tips houd je je kleding langer mooi

Acht tips zodat je langer van je items kunt genieten.

Lees ook

Niets zo vervelend als zien dat je favoriete trui valer van kleur wordt of dat je lievelingsbroek aan het pillen is. Vooral als dat ook voorkomen kan worden. Met deze acht tips kun je veel langer genieten van je favoriete kleding.

1. Laat je kleding luchten

Je hoeft je kleding zeker niet direct in de wasmachine te gooien na een dagje dragen. Maar hang of het ook niet gelijk terug in de kast. Het is beter om je gedragen kleren even dertig minuten te laten luchten. Hang je trui of blouse dus bijvoorbeeld even een half uurtje aan een hanger aan je kast. Nog beter is het om je kleren even buiten te luchten – als het droog is natuurlijk.

2. Wees voorzichtig met vlekken

Zit er een vlekje in je favoriete jurk? Ga dan niet direct in de weer met de meest heftige middeltjes die je kunt vinden. Zoek op hoe je een bepaalde vlek het beste kunt verwijderen. Voor een rodewijnvlek geldt weer een andere remedie dan voor een foundationvlek. En voor je (vieze) witte sneakers heb je weer een andere handleiding nodig dan voor een leren jasje.

3. Was je kleding zo koud mogelijk

Ten eerste: was je kleding niet te vaak, maar laat het liever even (buiten) luchten. Is het toch tijd om een wasje te draaien? Volg dan altijd de wasvoorschriften en was het liefst zo koud mogelijk. Warm water doet een stof namelijk sneller slijten. Daarnaast is het ook goed om je kleren op kleur te sorteren als je een wasje gaat draaien. Wit bij wit, zwart bij zwart, kleur bij kleur.

4. Was je kleding binnenstebuiten

Bescherm je kleren in de wasmachine door ze binnenstebuiten te wassen. Hierdoor blijft de kleur veel langer mooi. Kleine moeite, groot resultaat!


5. Sla de droger over

Het is zo makkelijk: je was een uurtje of twee in de droger. Toch is deze hete lucht niet ideaal voor je favoriete kleren. Laat daarom je kleding het liefst aan de lucht drogen, bijvoorbeeld aan een droogrekje of buiten aan de droogmolen. Ook nog eens beter voor het milieu als je je kleren wat minder vaak in de droogkast stopt.

6. Hang je gebreide truien niet op

Heb je een mooie wollen trui of ander gebreid kleedsel? Hang deze dan nóóit op. Daardoor kan het namelijk zijn vorm verliezen. Gewoon opvouwen is nog altijd de beste optie.

7. Ga voor brede kledinghangers

Dunne kledinghangers zijn ideaal om zoveel mogelijk kleding op te hangen in je kast. Toch zijn deze niet goed voor je kleding. Niet alleen is het beter om je kleding een beetje de ruimte te geven, ook kunnen deze hangers ervoor zorgen dat je kleding zijn vorm verliest. Daarom kun je beter gaan voor brede, gewatteerde kledinghangers.

8. Geef je kleding een oplapbeurt

Helaas, kleding blijft niet altijd voor altijd goed. Hoe erg je je best ook doet om het zo goed mogelijk te verzorgen. Toch zijn er altijd mogelijkheden om je favoriete kleren een oplapbeurt te geven. Een vale zwarte jeans? Geef ‘m een verfbadje. Of vermaak ‘m tot leuke shorts voor de zomer.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: Sex and the City

Laatste nieuws

Zie ook