Gevaccineerd? Moet je je dan wel of niet laten testen als je coronaklachten hebt?

We zochten het voor je uit!

coronaklachten

Inmiddels zijn er al ruim tien miljoen Nederlanders volledig gevaccineerd, waardoor zij zo goed mogelijk beschermd zijn tegen het coronavirus en vaak minder besmettelijk zijn. Als je volledig gevaccineerd bent, kun je nog steeds besmet raken. Maar de kans dat je ernstig ziek wordt, is behoorlijk klein. Dit zorgt er dan ook voor dat veel gevaccineerden zich niet laten testen als zij toch coronaklachten krijgen. Maar is dit eigenlijk wel terecht? Of is het altijd een goed idee om een afspraak te maken bij de GGD bij coronaklachten, óók als je al volledig gevaccineerd bent?

Coronavaccins

Halverwege maart 2020 drukte Mark Rutte iedere Nederlander op het hart: “Laat je testen bij klachten.” Inmiddels zijn we flink wat maanden verder en is er het een en ander veranderd in de strijd tegen corona. Binnen een mum van tijd werden er meerdere coronavaccins ontwikkeld. In Nederland alleen zijn er al meer dan 21 miljoen prikken gezet, waardoor steeds meer Nederlanders zo goed mogelijk beschermd zijn tegen het coronavirus. Dat testen bij klachten, is volgens veel mensen dan ook niet zo nodig als je al volledig gevaccineerd bent. Immers: ernstig ziek zul je er waarschijnlijk niet van worden en je bent minder besmettelijk.

Testen bij klachten

Toch is het volgens het RIVM áltijd een goed idee om een afspraak bij de GGD te maken als je coronaklachten ervaart. “Het vaccin beschermt mensen die zijn ingeënt tegen het virus. Maar iemand die gevaccineerd is moet zich, tot er voldoende mensen in Nederland zijn gevaccineerd, net als iedereen aan de maatregelen blijven houden”, schrijft de instantie op haar website. “Daar is een aantal redenen voor. De vaccins werken goed en zijn veilig. Toch is er kans dat je besmet raakt, ook al word je er niet heel ziek van. We weten inmiddels dat de vaccinatie ook invloed heeft op de besmettelijkheid: mensen die gevaccineerd zijn, zijn vaak minder besmettelijk. Maar ze kunnen wel besmettelijk zijn. Het is daarom belangrijk dat iedereen zich voorlopig aan de maatregelen houdt.”

Zelftest

Tegenwoordig hoef je niet meer per se naar een GGD-locatie om erachter te komen of je corona hebt. Je kunt namelijk ook een zelftest aanschaffen. Met deze zelftest heb je binnen vijftien minuten de uitslag. Toch is zo’n zelftest niet zo betrouwbaar als een test bij de GGD. Volgens het RIVM ligt de betrouwbaarheid van zelftesten namelijk tussen de 58 en 78 procent, waardoor een foutieve uitslag op de loer ligt. Als je coronaklachten hebt, is het daarom ook niet verstandig om blindelings te vertrouwen op de uitslag van een zelftest. “Zelftesten zijn bedoeld voor mensen zonder klachten, als aanvulling waarmee anders onopgemerkte besmettingen opgespoord kunnen worden”, aldus het RIVM. Heb je last van klachten, heb je contact gehad met iemand met corona of keer je terug uit een hoog risicogebied? Maak dan een afspraak bij de GGD.

Lifestyle
  • Tips & Weetjes
  • BrunoPress