Verwar je links en rechts regelmatig met elkaar? Het ligt waarschijnlijk niet aan jou

Het fenomeen wordt ook wel ruimtelijke dyslexie genoemd.

ruimtelijke dyslexie

Zijn we niet allemaal eens links gegaan terwijl we rechtsaf moesten slaan? Het overkomt de besten. Overkomt het je daarentegen wel heel vaak? Dan kan het maar zo dat je (een milde vorm van) ruimtelijke dyslexie hebt.

Ruimtelijk driedimensionaal

Ruimtelijke dyslexie betekent niet meteen dat je minder intelligent bent. Je kunt slim zijn en alsnog verdwalen zonder het door te hebben. Ruimtelijke dyslexie wordt ook wel Developmental Topographical Disorientation genoemd, afgekort: DTD. Een neuroloog beschrijft het als volgt: “Mensen met DTD hebben een totaal gebrek aan talent om een ruimtelijk driedimensionaal plan te maken in hun hersenen op basis van wat hun ogen doorsturen vanuit de omgeving”, aldus neuroloog Phyllis Vanwalleghem.

Slecht in oriëntatie

Ze vervolgt: “Je hebt mensen die meteen weten waar het noorden ligt en dus goed zijn in oriëntatie. Je hebt de gemiddelde persoon die even de omgeving moet scannen om te zien aan welke straatkant hij of zij zich bevindt en dan heb je degenen die slecht zijn in oriëntatie en zich dus echt grondig moeten situeren. Op dat alleruiterste puntje van het spectrum bevinden zich degenen met ruimtelijke dyslexie. Zij zijn zo onnoemelijk slecht in oriëntatie dat het zeer storend is en hen zelfs invalideert.”

Zeldzaam

De aandoening is heel zeldzaam, dus de kans is groot jij soms gewoon even de weg kwijt bent en niet meteen last hebt van ruimtelijke dyslexie. Denk je er toch last van te hebben? Volgens de neuroloog kun je een aantal dingen doen om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken. “Vraag altijd dat men de weg aan je uitlegt aan de hand van visuele steunpunten. Bijvoorbeeld: ‘Wandel tot aan het postkantoor. Daar zie je een rood vlaggetje wapperen. Loop tot aan dat vlaggetje.’ Ook de gps brengt je al een heel eind. Die hulpmiddelen gaan er niet voor zorgen dat je plots heel goed wordt in oriëntatie, maar ze maken je leven wél gemakkelijker.”

Lifestyle
  • Libelle, Tips en Weetjes
  • Daniel Gonzalez