Aha: dit is waarom je met een kantoorbaan de hele dag door honger hebt

Het is eigenlijk best logisch te verklaren.

Lees ook

Herkenbaar: je zit achter je laptop en je krijgt cravings in zoete of hartige snacks. En dat terwijl de pauze net is geweest. No worries, want er is wel degelijk een verband met een kantoorbaan en de hele dag door honger hebben.

Hongerige hersenen

Je zou misschien juist denken dat je bij een fysieke baan meer honger hebt omdat je constant in beweging bent en daardoor meer calorieën verbrandt. Maar niets blijkt minder waar, want ook bij een baan waarbij je veel stilzit kun je enorme honger krijgen. Dit komt namelijk doordat je hersenen de hele dag keihard moeten werken.

Bij een kantoorbaan ben je vaak erg afhankelijk van je hersenen. Mentaal hard werken is eigenlijk net zo belastend voor het lichaam als fysiek hard werken. Je focust en concentreert je immers continu en dat vereist meer brandstof van je lichaam dan bij een fysieke baan waarbij je veel loopt. Eigenlijk zijn je hersenen het ‘hongerigste’ orgaan. Ze verbruiken dan ook de meeste energie.

Energieverbruik

Onderzoekers van de Universiteit van Northumbria zochten uit of het klopt dat mensen met een kantoorbaan ook extra hongerig zijn. Daaruit bleek dat een periode van intensieve cognitieve verwerking door de hersenen ook daadwerkelijk verband houdt met een verhoogd energieverbruik. Dus ben je veel aan het denken, dan krijg je meer honger.

Vandaar dus dat jij meestal om 11 uur al zin hebt in de lunch, en dat je aan het eind van de middag wel je hele snack-lade zou willen leegeten. Food = fuel, dus ook met een kantoorbaan is het belangrijk om goed te eten. The more we know!

Bron: Happy in Shape | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook