Als je al een tijdje op dezelfde werkplek zit, kan het mogelijk zijn dat de uitdaging weg is. Dit betekent overigens niet dat je meteen je CV en motivatiebrief moet updaten, want het is ook mogelijk om binnen je huidige werkplek te groeien. Dit doe je met career mapping, een opkomende trend onder werkgevers.
Career mapping
First things first, want wat is career mapping eigenlijk? Career mapping is het proces waarbij werkgevers methodes creëren voor individuele vooruitgang binnen het bedrijf, valt er op Career Contessa te lezen. Dit is dus een manier om werknemers langer in dienst te houden en hun loopbaanontwikkeling intern voor te zetten.
Dankzij career mapping, of carrièrekaarten, kun je dus alsnog je eigen toekomst bepalen zonder van baan te switchen. En dat is erg gunstig voor werkgevers. Uit onderzoek van Bureau of Labor Statistics verandert de gemiddelde werknemer namelijk 12,4 keer van baan, tussen 18 en 54 jaar. Bijna de helft van de baanwisselingen vindt plaats tussen 18 en 24 jaar.
Groeien binnen het bedrijf
De verantwoordelijkheid van career mapping ligt echter wel bij de werkgever. Zij moeten namelijk een routekaart maken van de functies binnen het bedrijf zodat je bewust bent van de groeimogelijkheden. Ook heb je meer uitleg nodig van de verschillende functies, inclusief de vaardigheden en ervaringen die nodig zijn om de functie uit te voeren.
Kortom, career mapping geeft meer inzicht in de mogelijkheden binnen het bedrijf waar je werkt én weet je of je nog kunt doorgroeien. Daarnaast hoef je ook niet meteen van baan te veranderen als je niet meer op je plek zit binnen je huidige functie.
Persoonlijke carrièrekaart
Voordat je het gesprek met je baas aan gaat, is het handig dat je ook zelf weet hoe je carrièrepad eruit moet zien. Hiervoor kun je je eigen carrièrekaart maken, die je vult met ervaringen en bestemmingen waar je heen wilt. Als je de volgende stappen aanhoudt, ben je goed voorbereid voor het gesprek!
1. Bepaal je startpunt
Wat doe je nu voor werk en wat zijn je ervaringen? Om te weten wat er mogelijk is, is het belangrijk dat je weet wat je al in de pocket hebt. Het startpunt is dus het punt waar je je nu bevindt.
2. Wat is de gewenste bestelling?
Hiervoor moet je misschien buiten je comfortzone denken, want waar wil je uiteindelijk naartoe? Wat is je droombaan? Dit kan binnen het huidige bedrijf zijn waar je werkt, maar ook een andere werkplek zijn. Tip: houd er rekening mee dat bestemmingen kunnen veranderen en dat dat ook goed is.
3. Welke tussenstappen zijn er nodig?
Wat heb je nodig om van het startpunt naar de gewenste bestelling te komen? In deze stap bepaal je eigenlijk het pad dat je moet bouwen om van punt A naar punt Z te komen. Denk aan vacatures, mensen waarmee je moet netwerken, bedrijven waarbij je jezelf kunt ontwikkelen en eventuele promoties om de eindbestemming te bereiken.
4. Wat wil je nog leren?
Als je weet wat je nog moet leren om bij de eindbestemming te komen, is het een goed idee om te bedenken welke vaardigheden, promoties of kleinere doelen bereikt moeten worden. Dit geeft je nog meer inzichten in wat je al beheerst en wat je nog kan leren.
5. Blijf flexibel
Hoe definitief een eindbestemming op je career map er nu uitziet, dit hoeft natuurlijk niet de eindbestemming te zijn. Wees dus niet bang om omwegen toe te voegen aan je carrièrekaart, zoals onverwachte zijstraten en verschillende mogelijke gewenste bestemmingen.
Zie jij dus een toekomst binnen je huidige werkplek wel zitten? Dan kan dit een manier zijn om alsnog te blijven groeien!
Bron: Career Contessa | Beeld: Pexels