5 tips voor als je ‘ruzie’ met je partner hebt

Zodat het conflict eerlijk en gelijkwaardig blijft.

Lees ook

Vroeg of laat krijgen we er allemaal weleens mee te maken: onenigheid met je partner. Hoe je tijdens zo'n verhitte discussie ervoor zorgt dat het conflict eerlijk en gelijkwaardig blijft? We geven je een aantal tips.

Ruzie

Of je nu weinig of veel ruzie maakt, weet dat het een natuurlijk onderdeel van de omgang met anderen is. Volgens psycholoog Marisa G. Franco zou het juist voor een betere relatie kunnen zorgen. “Onze relaties bereiken een heel nieuw niveau van intimiteit als we ons realiseren dat we waarheidsgetrouw en openhartig kunnen zijn, zelfs als het om moeilijke dingen gaat. Een conflict kan een relatie een diepere laag geven, mits je empathie toont”, aldus de psycholoog tegen SELF.

Hieronder 5 tips voor als je ruzie met je partner hebt:

1. Haal diep adem

Een van de beste dingen die je kunt doen als je mad as hell bent, is proberen om eerst diep adem te halen. Leg bijvoorbeeld één hand op je borst en de andere op je buik, en adem dan langzaam in en uit door je neus. Dit geeft je de kans om te kalmeren en de situatie rustig te bekijken.

2. Wijk niet van het onderwerp af

Het is gemakkelijk om tijdens een ruzie alle voorgaande problemen op tafel te gooien. Doe dit liever niet. Niet alleen overval je de persoon met wie je ruzie hebt, het is daarnaast ook geen productieve manier om te praten waarom je nou eigenlijk boos bent. In plaats van oude koeien uit de sloot te halen, is het beter om je te concentreren op dat ene punt dat je graag wilt bespreken. “Vooral als het doel is om tot een werkbare oplossing te komen”, geeft Dr. Emily Jamea aan.

3. Maak geen ruzie om te ‘winnen’

Herinner je eraan dat jij en je partner in hetzelfde team zitten. Het kan lastig zijn om tijdens een hevige discussie water bij de wijn te doen. Probeer de drang om 'te winnen' toch naast je neer te leggen. Een compromis sluiten is de beste manier om ervoor te zorgen dat allebei de partijen zich gehoord voelen. Echt winnen betekent samenwerken, toch? Try it!

4. Luister naar de ander

Als je boos bent kan het moeilijk zijn om open en ontvankelijk te blijven. “Als we onze partners afkappen, hun zorgen niet serieus nemen of niet luisteren als ze iets aangeven wat ze vervelend vinden, dan kan een klein probleem veranderen in een groot probleem”, zegt Dr. Jamea. Hoe je dit kunt voorkomen? Door diep adem te halen en te luisteren naar wat je partner te zeggen heeft, ook als dat moeilijk en soms kwetsend is.

5. Herhaal wat de ander zegt

Wat een van de beste manieren is om open te blijven? Door de uitspraken van je partner te herhalen. Waarom vraag je je af? Zodat hij/zij zich gehoord én begrepen voelt. Volgens Dr. Franco helpt deze kleine tip je om wederzijds begrip te krijgen. “Het is ook nuttig wanneer dingen gespannen zijn, soms kan iets horen al genoeg zijn om iemands neiging om iets kwetsend te zeggen te onderbreken”, aldus de psycholoog.

Bron: SELF | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook