Deze dingen wil je vermijden als je een blaasontsteking hebt

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de genezing te bevorderen

Blaasontsteking wordt pas gevaarlijk als je er te lang mee blijft rondlopen, maar gelukkig is het vaak goed te behandelen met een antibioticakuur. Wist je dat je zelf ook kunt bijdragen aan het genezingsproces? Door bijvoorbeeld onderstaande dingen vooral níét te doen.

Niet naar de dokter gaan

Als je al vaker blaasontsteking hebt gehad, ben je misschien sneller geneigd om te denken: ik kijk het nog wel even aan. Doe dat vooral niet. Ook zelf medicatie bij de drogist halen is geen goed idee. Soms bestrijden deze medicijnen namelijk alleen de pijn en niet de daadwerkelijke infectie. Gewoon even een afspraak maken dus.

Eet of drink even geen: 

  • Drankjes met cafeïne
  • Alcohol
  • Pittige gerechten
  • Zuur fruit
  • Suikervervangers

Te vroeg stoppen met de voorschreven medicatie

Als je na een paar dagen antibiotica merkt dat je geen symptomen meer hebt, denk je misschien dat je wel kunt stoppen met de medicijnen. Het is echter belangrijk dat je de kuur helemaal afmaakt, dan weet je zeker dat de infectie volledig is geëlimineerd.

Minder drinken

Want plassen met een blaasontsteking is op z’n zachtst gezegd niet heel fijn, maar toch is het belangrijk dat je blijft drinken. Want als er een vochttekort ontstaat, kunnen bacteriën juist beter hun gang gaan. Ook is water belangrijk om de medicatie te helpen de blaas te bereiken.

Plas ophouden

Ook hier: ja, het doet pijn en het is ontzettend naar, maar hoe langer je je plas ophoudt, hoe beter bacteriën zich kunnen verspreiden.

Bron: Beau Monde | Beeld: iStock

Laatste nieuws