Rock je werkdag! Doe de power pose en krijg die baan

Klamme handjes, trillende stembanden en zenuwen die je buik plagen. Niet handig tijdens een sollicitatiegesprek. Tip: neem de power pose aan.

Rock je werkdag! Doe de power pose en krijg die baan

Klamme handjes, trillende stembanden en zenuwen die je buik plagen. Niet handig tijdens een sollicitatiegesprek waarin je zelfverzekerd en bekwaam wilt overkomen. Hoe je dat bereikt? Gewoon even twee minuten de power pose aannemen. MC’s Jonna pluist het uit.

Mensen vormen zich in de eerste twee minuten een beeld van je. Dat beeld wordt voor meer dan de helft bepaald door non-verbale communicatie. Uiterst belangrijk dus dat jij een zelfverzekerde, krachtige indruk maakt, en dat je je bovendien ook zo voelt. Daar is een truc voor: de power pose. Een term van Amy Cuddy, professor sociale psychologie aan Harvard Business School.

Geen muizig meisje maar een verpletterende sollicitant

De truc is simpel. Neem vóór je sollicitatiegesprek de power pose aan: maak jezelf zo groot mogelijk (op de tenen dus!), strek je armen uit, steek je kin de lucht in en blijf twee minuten zo staan. Doe je de pose liever vanuit je stoel – bijvoorbeeld in de ontvangstruimte – ga dan rechtop zitten en kijk zelfverzekerd om je heen. De power pose zorgt ervoor dat je brein 20 % meer testosteron aanmaakt en de hoeveelheid stresshormoon met een kwart afneemt, waardoor je zelfvertrouwen toeneemt. Geen magie dus, maar pure wetenschap om je brein in scherpe staat van paraatheid te brengen.

Extra tips voor meer overwicht

- Telefonisch interview? Leg vóór het gesprek je voeten op je bureau, leun achterover en leg je armen ontspannen in je nek. En ga tijdens het gesprek staan voor meer overwicht.- Denk terug aan een succesmoment waarin je in een geluksroes zat.- Draag hoge hakken, daardoor word je sociaal verleidelijker, dominanter en extraverter.- Denk jezelf slimmer. Klinkt abstract, maar het is wetenschappelijk bewezen dat dit kan. Beschrijf op weg naar je sollicitatiegesprek bijvoorbeeld hardop de eigenschappen van een topvrouw die je bewondert, om tijdens het gesprek intelligenter over te komen.

 Amy Cuddy geeft je 20 minuten een mini college over power posing:

Meer 'Rock je werkdag-tips' ? Leer hier hoe je dealt met helse collega's >