MC Daily News: Fashion Masterclass van Claes Iversen

Je zegt ‘ja’ tegen een job in fashion en stapt daarmee een andere wereld in. Hoe je in die wereld slaagt? Claes Iversen geeft sterke tips.

MC Daily News: Fashion Masterclass van Claes Iversen

“Ontwerper zijn is geen baan, maar een levensstijl.” Met deze key message gaf ontwerper Claes Iversen een panoramische blik op een baan in de mode. Je zegt ‘ja’ tegen een job en stapt daarmee een andere wereld in. Hoe je in die wereld slaagt? Claes geeft tips om er te komen én te blijven.

Om te beginnen gaat het in fashion om dromen, dus stop daar never nooit mee! Door te dromen krijg je die job in de mode; door te blijven dromen krijg je die ultieme job in de mode. Ben je er niet meteen? Heb geduld, het gaat nu eenmaal niet in één dag. Terwijl jouw droombaan daardoor misschien traag vorm krijgt, bevind je je tegelijkertijd in een branche waarin alles continu vernieuwt en razendsnel gaat (zelfs voor queen bee Anna Wintour!). Tip: probeer origineel te zijn in plaats van ‘nieuw’, dat zijn écht twee andere dingen.

Ben verder bereid om hard te werken en beschik over een onuitputtelijke drive: “Als je genoeg passie hebt voor je werk dan vult deze passie de gaten in je energievoorraad vanzelf op. Dat werkt natuurlijk alleen als je op de goede plek zit. Zoek daarom goed uit wat je wil en waarom je iets wil. Wil jij een ontwerper worden? Dan doe je er bovendien goed aan eerst vijf jaar ervaring op te doen bij een modehuis in het buitenland. Ik zou willen dat ik dat zelf had gedaan, want op die manier voorkom je dat je opeens voor alles verantwoordelijk bent zonder dat je daar de nodige ervaring voor hebt.”

Wees tot slot realistisch en weet waar je instapt. De glamourkant van het vak is maar klein: “De lof op de catwalk aan het einde van een show duurt slechts luttele minuten en naarmate een collectie vordert ben je steeds minder creatief bezig. Ik spendeer zo ook ontzettend veel tijd aan de praktische kanten van het vak, zoals verkoop en marketing, en mijn boekhouding is een mess.”

Claes Iversen hield een presentatie tijdens de Fashion Masterclass ‘How I Got The Job In Fashion’. Tijdens deze Masterclass was er ook een Live Hangout On Air met Marie Claire US en onze eigen hoofdredacteur May-Britt Mobach! Gemist? Bekijk ‘m hier! >