Ervaren vrouwen pijn intenser dan mannen?

We ervaren pijn allemaal op onze eigen manier, maar zit er eigenlijk nog een verschil tussen de ervaringen van mannen en vrouwen hiermee?

We hebben allemaal weleens pijn gehad en toch ervaren we het allemaal anders. Neem nu eens die gevreesde coronatest. Voor de een is het no biggie om een centimeterlang staafje in de neus te krijgen en een ander ervaart het als een gevoel dat hij of zij nooit meer wil voelen. En nu we het toch over pijn hebben, is dit eigenlijk iets dat vrouwen en mannen anders ervaren?

Pijn is een ingewikkelde zaak

Hoe we pijn ervaren is niet 1,2,3 uitgelegd. “Het is vaak behoorlijk vanzelfsprekend wat er gebeurt als we pijn ervaren, maar pijn is eigenlijk ongelooflijk gecompliceerd”, vertelt psychotherapeut Dr. Andre Leaver aan Body+Soul. “Pijn geeft een waarschuwing af en er gebeuren veel dingen in ons brein als ons lichaam het waarschuwingssysteem activeert.” De arts vervolgt dat we pijn ook op een emotionele dimensie ervaren en dit kan voor iedereen verschillend zijn. De een raakt er bijvoorbeeld overstuur van en de andere ervaart dan stress.

Een ding is zeker, je brein wil actie ondernemen. “Er is vaak een fight or flight-reactie en dat beïnvloedt hoe we ons gedragen. De reactie nestelt zich in onze herinneringen en heeft invloed op de manier waarop we in de toekomst op pijn reageren.”

Hoe ervaren vrouwen pijn?

Pijn is een gecompliceerd ding is. Om die reden is het ook moeilijk om vast te stellen of vrouwen pijn intenser ervaren dan mannen. Wel is het volgens Dr. Leaver een feit dat mannen en vrouwen pijn anders kunnen ervaren. “Ik denk dat er zeker meetbare verschillen zijn”, stelt Dr. Leaver. “Maar ik denk niet dat je kunt zeggen dat er een stereotiepe reactie op pijn is voor mannen of voor vrouwen.” Hij voegt daaraan toe dat mannen en vrouwen pijn volgens hem anders kunnen ervaren omdat mannen en vrouwen nu eenmaal andere lichamelijke kenmerken hebben.

Daarnaast heeft ook de omgeving waarin je bent grootgebracht invloed op de manier waarop je pijn ervaart. “De opvoeding en de cultuur waarin je opgroeide kunnen invloed hebben op de manier waarop je pijn interpreteert en ervaart.” Maar, zo benadrukt Dr. Leaver, ook hiervoor bestaan geen stereotiepe manieren om naar pijn te kijken.

Bron: Body and Soul | Beeld: iStock

Laatste nieuws