Gedachteloze gewoonten die jou onbedoeld onproductief maken op het werk 

Guilty. 

gedachteloze gewoonten

We kletsen allemaal weleens met een collega – moet kunnen, vinden we. Dat we daardoor even minder gefocust op het werk zijn, nemen we voor lief. Toch is het wel zonde dat ook de volgende gedachteloze gewoonten jouw productiviteit in de weg staan.

Afleiding

Even een mailtje checken of een telefoontje aannemen? Hoewel het bij je werkzaamheden hoort, is het allesbehalve goed voor je productiviteit. Zo duurt het gemiddeld 23 minuten voordat je weer in je work flow zit, zo blijkt uit onderzoek van de University of California. En dan hebben we het nog over werkgerelateerde afleiding. Want de volgende vijf gedachteloze gewoonten hebben niets met je werk te maken, maar zorgen er wel voor dat je minder productief bent.

Steeds je telefoon erbij pakken 

Als je een kantoorbaan hebt, is de kans heel groot dat je telefoon op centimeters afstand van je ligt. Je kunt ‘m dus zo grijpen. En dat is volgens tijd-managementcoach Anna Dearmon Kornick een probleem. “Als een webpagina langzaam laadt of wanneer iemand ook maar een paar seconden heeft, voelen mensen de drang om hun telefoon te pakken en schakelen ze in een soort zombiemodus”, vertelt de coach aan Huffpost. “En dat kan dan eindigen in een periode van vijf tot tien minuten aan verspilde tijd.”

Je doet ongerelateerde dingen die 'maar even duren'

Het schiet je opeens te binnen dat je vandaag echt wc-papier moet kopen en voor je het weer maak je een boodschappenlijstje. Het is een bezigheid die niet lang duurt, maar die je wel weghoudt van je werk. “We hebben die gedachteloze gewoonte dat we doen wat er opeens in ons opkomt, omdat we het niet willen vergeten”, legt Kornick uit. “We maken ons wijs dat het maar een seconde duurt, maar het één leidt tot het ander.”

Kornick raadt daarom aan om in afleidingsvrije intervals te werken. Neem de tijd om even bezig te gaan met dat ene en geef jezelf hier ook de tijd voor. “Ik krijg zelf veel meer gedaan in 90 minuten van gefocust werk, dan drie uur multitasking.”

Je opent te veel tabbladen

Het is handig dat je meerdere tabbladen kunt openen wanneer je op het internet surft, maar de bedenker hiervan, Adam Stiles, erkent dat niet iedereen met die vrijheid om kan gaan. “Het geeft mensen vrijheid. Soms iets te veel vrijheid”, vertelde hij daarover aan HuffPost. Elke browsertab kan namelijk om jouw aandacht vragen. Gelukkig zijn er handige tools die voor wat overzicht kunnen zorgen, zoals One Tab. Deze tool maakt van al je open tabbladen een lijst.

Carriere
  • HuffPost
  • iStock